Kuchnia

CIASTA I DESERY

Sezam - 3 łyżki stołowe
Imbir - 0.5 łyżeczki do herbaty
Mąka - 300 g
Jaja kurze - 1 sztuka
Żółtko jaja kurzego - 1 sztuka
Cukier - 0.5 szklanki
Masło - 0.75 kostki
Sól - 1 szczypta
Ocena
Średnia 5 / 5 (4 głosy)
Drukuj
Wyślij na e-mail
Załóż swoją książkę kucharską

Ciasteczka imbirowe z sezamem
1. Mąkę mieszamy z jajkiem. Mąkę mieszamy z jajkiem.
2. Do mąki i jajka dodajemy masło, cukier, imbir i sól, po czym zagniatamy ciasto.
3. Przygotowane ciasto owijamy folią, wkładamy do lodówki i chłodzimy przez 2 godziny.
4. Po wyjęciu z lodówki ciasto starannie rozwałkowujemy na stolnicy. Z placka o grubości 1 cm wycinamy kółka i przekładamy je na blachę wyłożoną pergaminem.
5. Każde ciastko smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy sezamem.
6. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180°C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation