Kuchnia
Pizza & Tarta
Codzienne Gotowanie: Tarta szpinakowa z ricottą
Tarta szpinakowa
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki
1 łyżeczka soli
110g zimnego masła
1/3 szklanki zimnej wody
Farsz:
500g szpinaku (świeżego lub mrożonego, użyłam mrożonego)
4-5 ząbków czosnku (lub więcej, w zależności od wielkości ząbków i smaku, pamiętajcie że szpinak lubi czosnek)
1 nieduża cebula lub 2 szalotki bananowe
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka słodkiej i ostrej papryki
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
pieprz
250g serka ricotta
3-4 jajka
masło i oliwa do smażenia
jak zrobić tartę szpinakową
Jak zrobić tartę szpinakową?
Przygotowanie ciasta:
Mąkę przesiać wraz z solą. Masło pokroić w kostkę i dodać do ciasta, szybko ugnieść, aż mąka osiągnie konsystencje okruchów chleba (kruszonki), dolać wodę i zagnieść ciasto, aby było gładkie. Ciasto do tarty uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na około 30 minut.
Przygotowanie farszu:
Mrożony szpinak rozmrozić i osączyć.
Świeży szpinak umyć, przebrać i poodrywać ogonki. Udusić go na niewielkiej ilości wody, aż zwiędnie i zrobi się miękki. Przestudzić, a gdy będzie zimny, drobno pokroić.
Na patelni rozgrzać tłuszcz i przesmażyć na nim czosnek wyciśnięty przez praskę oraz drobno pokrojoną cebulę (szalotkę). Dodać szpinak i chwilę smażyć, aby smaki się połączyły. Doprawić solą i pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Odstawić, aby przestygł.
Do miski wbić jajka i lekko je roztrzepać. Dodać ser ricotta i wszytko dokładnie wymieszać, aby powstała gładka masa. Doprawić solą i pieprzem, gałką muszkatołową oraz ostrą i słodką papryką. Nie żałujcie przypraw, ponieważ szpinak jest delikatny w smaku i trzeba go dobrze doprawić. Do masy serowej dodać przesmażony szpinak i wszystko dobrze wymieszać, aby powstała jednolita masa - farsz do tarty.
Przygotowanie tarty szpinakowej:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Ciasto wyjąć z lodówki i cienko rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy. Przełożyć do naczynia do pieczenia tarty, ciasto wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać na niego ryż, groch, fasolę lub specjalny ceramiczny groszek do pieczenia i piec przez 10 minut. Tartę wyjąć z piekarnika, zdjąć obciążenie i piec jeszcze przez 5 minut. Spód do tarty wyjąć, napełnić farszem szpinakowym. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180 stopni i piec tartę szpinakową przez 25-30 minut lub do czasu aż farsz się zetnie. Podawać na ciepło lub na zimno.
MA==