Kuchnia

Zapiekanki

Zapiekanka z fetą i brokułami
Składniki:

200 g razowego chleba
200 g fety
200 g brokułów
100 g czarnych oliwek bez pestek
4 jajka
200 ml mleka
4 łyżki mąki
1 łyżeczka tymianku
Sól
Pieprz



Przygotowanie:

Chleb , ser i brokuły kroimy w kostkę o boku 1 cm.

Oliwki bez pestek kroimy w krażki.

Wszystko przekładamy do miski i delikatnie mieszamy.

W innej misce lekko ubijamy jajka, dodajemy mleko i mąkę.

Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.

Łączymy masę jajeczno-mleczną z pozostałymi składnikami, delikatnie mieszając aż chleb pochłonie całość płynu.

Powstałą masę przekładamy do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

Za pomocą łyżki ugniatamy by masa dobrze się rozprowadziła w formie.

Wierzch przykrywamy rownież papierem do pieczenia.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez 60 minut.

10 minut przed końcem pieczenia, zdejmujemy papier by wierzch ładnie sie zarumienił.

Podajemy na ciepło lub zimno.
Smacznego.

www.agustomio.com
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation