Kuchnia

Przepisy

Ciasto z oliwą i winogronami (torta all'uva)

składniki:

4 duże jajka
250g cukru
180g stopionego masła
110ml oliwy z oliwek
150ml mleka
1 laska wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
400g mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
duża szczypta soli
skórka otarta z 2-3 cytryn
600g słodkich, czerwonych winogron*
Składniki powinny być w temp. pokojowej.

Formę do ciasta o średnicy 25cm (można z kominkiem) lub większą wysmarować dość grubo masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenie. Jajka ubić z cukrem do uzyskania gęstego, jasnożółtego kremu. Następnie dodać masło, oliwę, mleko oraz miąższ wyskrobany z laski wanilii/ekstrakt i starannie wymieszać. Na ciasto przesiać mąkę z proszkiem od pieczenia i solą. Dodać posiekaną skórkę cytrynową i wymieszać drewnianą łyżką/łopatką, aż składniki się połączą. Odstawić na 10 min żeby „odpoczęło”, a piekarnik nagrzać do 175st.C.
Do ciasta dodać 1/4 winogron. Wymieszać i przełożyć łyżką do przygotowanej formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 min, a następnie wyciągnąć i posypać resztą owoców, delikatnie wciskając je w ciasto. Wstawić z powrotem do piekarnika na 40-50minut lub dłużej, piec do suchego patyczka. Ostudzić na kuchennej kratce.
Buon Appetito! :)
*uwaga winogrona mają pesteczki. Ciasto możecie przygotować także z innymi drobnymi owocami jak maliny, jeżyny, borówki, mirabelki (mniam!) lub połówkami większych np. śliwek, moreli - należy wtedy upiec je w większej blaszce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation