Kuchnia

Gdy widzę słodycze...

Murzynek z kremem śmietankowym

SKŁADNIKI:

CIASTO:
250g masła lub margaryny,
300g cukru (1,5 szklanki),
4 jajka,
1 żółtko,
2 szklanki mąki,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
4 łyżki kakao,
½ szklanki wody,
KREM:
600g śmietany kremówki,
250g serka mascarpone,
3 łyżki cukru pudru,
Odrobina aromatu cytrynowego,
DODATKOWO:
Powidła śliwkowe,
Kakao,

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO: Mąkę pszenną mieszamy z sodą oczyszczoną. Białka oddzielamy od żółtek.

Do rondelka wlewamy wodę i dodajemy cukier, masło i kakao. Rondelek wstawiamy na średni ogień i podgrzewamy często mieszając, aż masa zrobi się jednolita i cukier się rozpuści. Masę odstawiamy do przestudzenia. Gdy masa kakaowa wystygnie to mieszamy ją z żółtkami. Następnie łączymy ją z mąką. Białka ubijamy na sztywną pianę. Białka łączymy z kakaowym ciastem i mieszamy delikatnie szpatułką.

Foremkę o wymiarach 23x28cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą.

Do formy przelewamy ciasto. Ciasto pieczmy około 40-50 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Gdyby zaczynało się spiekać to przykrywamy je folią. Po upieczeniu ciasta studzimy i kroimy na pół.

KREM: Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Dodajemy mascarpone w trzech turach i miksujemy do połączenia. Dodajemy aromat cytrynowy i mieszamy.

W foremce układamy pierwszy blat ciasta. Smarujemy go cienką warstwą powideł śliwkowych. Następnie wykładamy równomiernie połowę kremu śmietankowego. Kolejno wykładamy drugi blat ciasta. Resztę kremu przekładamy do szprycy z okrągłą końcówką. Dekorujemy nim ciasto wyciskając krem ze szprycy. Ciasto odstawiamy do lodówki.

Przed podaniem wierzch ciasta możemy oprószyć kakao.

Życzę smacznego

Uwaga:
1) Zamiast wody możemy użyć mleka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation