Kuchnia

Pyszne słodkości..

picante-jalapeno.blogspot.com: Krucha tarta brzoskwiniowa z bezą

Skład

Ciasto:
2 szklanki mąki krupczatki
1/2 szklanki mąki pszennej
20 dag zimnego masła
około 6 łyżek zimnej wody (może być z dodatkiem lodu, lub wcześniej schłodzona w lodówce)
spora szczypta soli
1 łyżeczka cukru
1 żółtko do posmarowania wierzchu
Nadzienie:
5-6 nektarynek lub brzoskwiń
1 cytryna
1/3 szklanki cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cynamonu
Beza:
4 białka
200 g cukru
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Mąki przesiewamy na stolnicę, dodajemy do nich sól, cukier (1 łyżeczkę) oraz masło, które siekamy nożem na bardzo drobne grudki. Następnie zagniatamy ciasto, dodając zimną wodę. Ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około godzinę.

Nektarynki/ brzoskwinie dzielimy na mniejsze cząstki. Wkładamy je do miski, zasypujemy cukrem pudrem i sokiem wyciśniętym z 1 cytryny. Odstawiamy (aby w tym czasie owoce puściły sok).

Foremkę (lub foremki) do pieczenia smarujemy masłem. Ciasto wałkujemy i wykładamy nim spód blaszki oraz bok, nakłuwamy w kilku miejscach. Owoce odsączamy z nadmiaru soku, dodajemy do nich cynamon i mąkę ziemniaczaną, mieszamy i wykładamy na ciasto. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy w 230C przez 15 min, a potem zmniejszamy temp. do 200C i pieczemy jeszcze 20min. Następnie wyjmujemy je z piekarnika, nakładamy na wierzch bezę i pieczemy jeszcze około 15-20minut.
Przygotowanie bezy: Białka miksujemy na sztywną pianę, dodajemy do nich stopniowo cukier. Po dodaniu cukru ubijamy jeszcze przez około 5 minut na gęstą i błyszczącą pianę. Na koniec miksujemy z mąką ziemniaczaną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation