Kuchnia

kuchnia

Konfitura z derenia
2 kg owocu derenia
2 kg cukru
2 szklanki wody

- Dojrzały dereń należy umyć i wydrylować (jest to niestety dość czasochłonne). Wodę doprowadzić do wrzenia i dodać do niej cukier. Gotować do momentu uzyskania cukrowego syropu.
-Następnie wsypać dereń. Całość doprowadzić do zagotowania i trzymać na ogniu przez około 5 minut. Wystudzić i odstawić na jeden dzień.
-Po tym czasie ponownie zagotować (szybko) i smażyć na małym ogniu, aż do momentu, gdy owoce będą szkliste. W czasie smażenia warto mieszać całość jedynie kolistym ruchem garnka, a nie łyżką. Po ugotowaniu przełożyć do słoików, zakręcić i postawić do góry dnem.
-Konfitura z derenia rzadko jest mocno żelowa (z uwagi na niską zawartość pektyny w owocu), dlatego jeśli zależy nam na bardziej stabilnej konsystencji konfitury, do derenia warto dodać sztuczny zagęszczacz lub gruszki (na 2 kg derenia około 0,5 kg gruszek).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation