Kuchnia

moje przepisy

Krem z kaszy jaglanej

składniki ( na 5-6 dużych porcji) :
– szklanka kaszy jaglanej
– tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady (lub pół na pół z mleczną)
– 2 łyżki kakao
– dużą łyżka zwykłego masła (miękkiego w temp. pokojowej) lub dwie masła orzechowego (można pominąć, krem będzie nieco mniej jedwabisty)
– 3/4 szklanki mleka (krowiego lub roślinnego – sojowego, owsianego itp.)
– 4 łyżki cukru, miodu lub ksylitolu, czy zblendowanych na papkę, pokrojonych wcześniej daktyli bez pestek
– dwie duże garście ulubionych, posiekanych bakalii – u mnie żurawina, rodzynki, orzechy, morele
– szczypta soli

WYKONANIE:
Kaszę należy wrzucić do rozgrzanego, suchego garnka z grubym dnem (może być patelnia), podprażyć chwilę (30 – 60 s) mieszając, przełożyć na sito, przepłukać wodą, przelać wrzątkiem. Zlikwiduje to ewentualną goryczkę. Dwie szklanki wody doprowadzić do wrzenia ze sporą szczyptą soli, dosypać kaszę, po zagotowaniu przykryć pokrywką, przestawić na najmniejszy ogień i gotować nie mieszając 15 minut.
Przestudzoną lekko kaszę zblendować na gładko. W rondelku nad gotująca się wodą rozpuścić czekoladę. Masło rozetrzeć na krem płaską, okrągłą końcówką miksera. Do kaszy dodać mleko, kakao, stopioną czekoladę, cukier, zmiksować. Połączyć kaszę z masłem, wmieszać bakalie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation