Kuchnia

Sałatkowy zawrót głowy

Sałatka z gruszką, serem i orzechami

Składniki:

duża gruszka
mała sałata masłowa
100 g sałaty roszponki
100 g orzechów włoskich
100 g sera z niebieską pleśnią

Dressing do sałatki:

3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki musztardy gruboziarnistej
2 łyżki białego octu winnego
2-3 łyżki posiekanego cienkiego szczypiorku

Składniki dressingu umieścić w małym słoiczku, zakręcić i mocno wstrząsnąć. Odstawić.
Orzechy posiekać, nie za drobno. Zrumienić na suchej patelni.
Sałatę umyć, osuszyć. Duże liście postrzępić. Gruszkę obrać, pokroić w plasterki i dodać do sałaty. Na to pokruszyć ser, dodać ostudzone orzechy. Całość polać dressingiem i delikatnie wymieszać. Podawać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation