Sport i fitness

FIT

Serniczki truskawkowe z migdałami - praktykulinarni

8 porcji
Przygotowanie: 15 minut plus chłodzenie 4-5 godzin
Gotowanie: 15 minut
Porcja: 379 kcal

SKŁADNIKI
Serek śmietankowy (kanapkowy) 2 x 150 g
Jogurt grecki o obniżonej zawartości tłuszczu 250 g
Ciastka owsiane 200 g
Masło 60 g lub olej kokosowy 2 łyżki
Migdały 50 g
Truskawki 600 g
Sok z ½ pomarańczy
Ksylitol (lub cukier) 4 łyżki
Żelatyna 6 płaskich łyżeczek
Cynamon ½ łyżeczki

PRZYGOTOWANIE
Truskawki umyj, pokrój na nieduże kawałki. 2/3 owoców włóż do rondelka, dodaj 2 łyżki ksylitolu (lub cukru) i cynamon, duś przez 15 minut, wsyp 3 łyżeczki żelatyny, wymieszaj, odstaw do wystudzenia.
Pozostałe truskawki zmiksuj z sokiem z pomarańczy, resztą cukru, jogurtem i serkiem. Zagotuj 1/3 szklanki wody, rozpuść 3 łyżeczki żelatyny, wystudź, dodaj do masy, wymieszaj.
Herbatniki pokrusz, wymieszaj ze stopionym masłem (albo miękkim bądź rozpuszczonym olejem).
Foremki (8 sztuk) wyłóż folią spożywczą, na dno nałóż ciastka, dociśnij, schłodź przez 5 minut.
Na warstwę ciastek wyłóż część masy z serka, schłodź ponownie, tym razem przez 15 minut, nałóż warstwę truskawek, znowu wstaw do lodówki. Powtórz czynności. Chłódź przez 3 godziny.
Migdały upraż na suchej patelni, rozdrobnij w malakserze (lub włóż do grubej, foliowej torebki i rozbij tłuczkiem). Udekoruj serniczki po wyjęciu z foremek.

Pomysły:
Serniczki truskawkowe możesz przygotować z samego jogurtu. Zamiast ksylitolu lub cukru, posłodź masę syropem klonowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation