Kuchnia

Zdrowy deserek

Galaretka warstwowa z czekoladą i malinami - praktykulinarni

8 porcji
Przygotowanie: 1 godzina
Gotowanie: 20 minut
Porcja: 347 kcal

SKŁADNIKI
Mleko kokosowe 2 puszki – 800 ml
Maliny (mogą być mrożone) 300 g
Czekolada mleczna 100 g
Kakao 2 czubate łyżki
Mocna, świeżo zaparzona kawa 250 ml
Orzechy laskowe 30 g
Kawałek kory cynamonu
Syrop klonowy 3-4 łyżki
Żelatyna 8 łyżeczek
Do dekoracji: owoce, mięta

PRZYGOTOWANIE
Szklanki ustaw w foremce keksowej tak, żeby opierały się o rant. Orzechy upraż na suchej patelni, z grubsza posiekaj.
Do gorącej kawy dodaj 2 łyżeczki żelatyny i 100 ml mleka kokosowego, wymieszaj, przestudź, nalej do szklanek. Wstaw na 20 minut do zamrażalnika.
Czekoladę połam, wrzuć do rondla, wlej 350 ml mleka, wsyp kakao, podgrzej, wymieszaj z 2 łyżeczkami żelatyny, przestudź.
Szklanki ustaw tak, aby drugi rant opierał się o foremkę, wlej czekoladową galaretkę, schłodź w zamrażalniku przez 20 minut.
Maliny wrzuć do rondla, wlej szklankę wody, dodaj syrop klonowy, podgrzej. Połowę malin razem z wodą przełóż do blendera, dodaj 2 łyżeczki żelatyny i 150 ml mleka, zmiksuj.
Szklanki ustaw prosto. Przelej wystudzoną masę malinową, schłodź.
Resztę malin wymieszaj z łyżeczką żelatyny. Przełóż do szklanek.
Pozostałe mleko (200 ml) podgrzej z korą cynamonu, wsyp łyżeczkę żelatyny, wystudź i przelej na warstwę malin. Wstaw na kilka minut do zamrażalnika. Gotowe udekoruj owocami i uprażonymi orzechami.

Pomysły:
Galaretka warstwowa będzie jeszcze lepsza, jeśli do jednej z warstw np. kawowej dodasz trochę likieru.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation