Kuchnia

Obiadki

              Mirabelkowy blog: Quiche z cukinią

QUICHE Z CUKINIĄ
składniki na kruche ciasto:

125 g masła,
250 g mąki,
1 jajko,
1-2 łyżki zimnej wody,
szczypta soli

składniki na farsz:

500 g cukinii
25 g czarnych oliwek (bez pestek)
25 g suszonych pomidorów marynowanych w oliwie
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
100 g sera typu feta (używam "Favity" od Mlekovity ze względu na nieco kremową konsystencję),
4 jajka
sól, pieprz, rozmaryn

ponadto:
100 g sera żółtego
2 łyżki sosu pomidorowego lub ketchupu


Masło szatkujemy na stolnicy z mąką, dodajemy szczyptę soli, jajko oraz zimną wodę i szybko zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.

W tym czasie cukinię myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jeśli cukinia nie jest młoda (choć najlepiej, gdyby była), musimy ją wcześniej obrać i usunąć pestki, wówczas trzeba wziąć jej początkową ilość większą, tak by w efekcie uzyskać 500 g miąższu. Starty miąższ solimy szczyptą soli i odstawiamy na chwilę, by puściły soki. Po tym czasie miąższ należy z soku dokładnie odcisnąć. Jest to ważne, bo jeśli nadzienie będzie zbyt mokre, w środku quiche zrobi się wspomniana już przeze mnie paciaja.
Następnie do cukinii dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, pokrojone na paseczki oliwki i pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy rozmarynem, solą i pieprzem i mieszamy.

Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. Ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy na okrągły placek, podsypując lekko mąką. Następnie ostrożnie przenosimy na tortownicę o średnicy ok. 24 cm z ruchomą obręczą. Ciastem dokładnie wykładamy dno i boki formy. Otrzymany spód do quiche pieczemy w piekarniku przez ok. 20 minut. (Niestety, boki ciasta lubią "spływać", więc wkładam do środka obręcz zrobioną z kartonu, która utrzymuje ciasto na swoim miejscu, albo po prostu w połowie pieczenia wyjmuję na moment ciasto i łyżką ustawiam na wpół upieczone boki na swoje miejsce ;)
W tym czasie ser typu feta roztrzepujemy z jajkami, wlewamy do cukinii i mieszamy. Otrzymane nadzienie wykładamy na zapieczony spód, posypujemy startym serem, a na wierzchu rozprowadzamy sos pomidorowy.
Pieczemy w piekarniku 45-50 minut.

W quiche fajne jest to, że dodatki do farszu można dowolnie zmieniać; można np. zrezygnować z oliwek lub pomidorów, rozmaryn zastąpić bazylią lub mieloną papryką itp.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation