Kuchnia

Obiadki

Kotlety ziemniaczane z kurczakiem
Składniki:
Ciasto:

1 kg ugotowanych ziemniaków
1 jajko
4 łyżki mąki
szczypta soli, pieprzu
Nadzienie:

200 g piersi z kurczaka
szczypta przyprawy do kurczaka
200 g roszponki lub rukoli
1 łyżka sera Feta
1 ząbek czosnku
2 łyżki posiekanych suszonych pomidorów
Dodatkowo:

4 łyżki mąki
2 jajka
4 łyżki bułki tartej
olej do smażenia



Jak zrobić kotlety ziemniaczane z kurczakiem?

Krok 1
Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do ich miękkości.

Krok 2
Przestudzone ziemniaki dusimy za pomocą praski do ziemniaków. Odstaw na chwilę do lekkiego przestygnięcia. Dodajemy jajko, mąkę, szczyptę soli i pieprzu do smaku, całość dokładnie mieszamy.

Krok 3
Piersi z kurczaka kroimy w bardzo drobną kostkę. Posypujemy przyprawą do kurczaka i smażymy na małym ogniu (na bardzo małej ilości oleju). Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.


Krok 4
Gdy kurczak będzie już ładnie zarumieniony, wtedy dodajemy lekko posiekaną roszponkę, suszone pomidory i ser feta. Całość smażymy przez około 2-3 minuty, cały czas mieszając.

Krok 5
Do jednej miseczki wsypujemy mąkę, do drugiej roztrzepane jajka, a trzeciej bułkę tartą.

Krok 6
Nabieramy do ręki kopiatą łyżkę ziemniaków i spłaszczamy je w kształt większego koła. Na środek nakładamy łyżeczkę nadzienia.

Krok 7
Bokami ciasta ziemniaczanego przykrywamy nadzienie i dokładnie je sklejamy, aby farsz nie był widoczny.


Krok 8
Kotleciki zanurzamy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron przez 2-3 minuty. Podajemy na ciepło. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation