Kuchnia
ciasta
Ciasto Kinder Bueno (bez pieczenia)
Składniki:
Masa czekoladowo-mleczna:
100 g czekolady gorzkiej
2 łyżki cukru pudru
250 g zimnego serka mascarpone
400 ml zimnej śmietanki 30%
1 szklanka mleka w proszku
Masa budyniowo-orzechowa:
1 l mleka
3 żółtka
2 jajka
200 g cukru białego
32 g cukru waniliowego
100 g mąki pszennej
2 budynie waniliowe bez cukru (proszek)
200 g miękkiego masła
80 g orzechów laskowych blanszowanych (ja kupiłam od razu podprażone, firma Bakalland)
Dodatkowo:
400 g herbatników maślanych (w zależności od wielkości blaszki)
4-5 łyżek Nutelli lub kremu czekoladowego
20 g orzechów laskowych blanszowanych
3-4 batoniki Kinder Bueno
Krok 1
Masa budyniowo-orzechowa: Zaczynamy od domowego kremu budyniowego: większość mleka gotujemy w garnku, w osobnym naczyniu miksujemy żółtka, jajka z cukrami, mąką, sypkimi proszkami budyniu oraz pozostałym mlekiem. Masę jajeczną wlewamy dopiero w momencie zagotowania się mleka. Mieszamy najpierw łyżką, gotujemy ciągle na małym ogniu. Następnie gdy zacznie masa gęstnieć to ściągamy ją z palnika, miksujemy lub mieszamy ręcznie łyżką aż do momentu powstania gęstego budyniu. Ważne, aby ją dosyć długo mieszać, żeby nie było żadnych grudek, a smak mąki nie był wyczuwalny. Odstawiamy w zimne miejsce do całkowitego przestygnięcia (po 20 minutach chłodzenia, wkładam do lodówki żeby szybciej budyń przestygł).
Krok 2
Herbatniki nakładamy na spód foremki (u mnie foremka o wymiarach 16 x 28 cm). Następnie nakładamy ok. 3 łyżek kremu czekoladowego lub Nutelli, dajemy kolejną warstwę herbatników.
Krok 3
Masa czekoladowo-mleczna: Czekoladę gorzką roztapiamy np. w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce z 2 łyżkami mleka, odstawiamy do przestygnięcia. Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem. W osobnym naczyniu miksujemy śmietankę kremówkę, po chwili dodajemy przestudzoną, rozpuszczoną czekoladę oraz mleko w proszku, dokładnie miksujemy. Do mascarpone dodajemy ubitą śmietankę, całość mieszamy za pomocą szpatułki.
Na herbatniki nakładamy masę czekoladowo-mleczną, wierzch wyrównujemy, nakładamy kolejną warstwę herbatników.
Krok 4
Masło ucieramy na wysokich obrotach na jasny puch. Gdy budyń będzie całkiem zimny, wtedy dodajemy do masła po łyżce budyniu, aż powstanie jednolity krem. Pod koniec dodajemy zmielone w blenderze orzechy laskowe (część zmieliłam bardzo drobno, niektóre tylko posiekałam,aby masa była lekko chrupiąca, a orzechy wyczuwalne).
Krok 5
Na herbatniki nakładamy masę budyniowo – orzechową, a także nakładamy ostatnią warstwę herbatników.
Krok 6
Wierzch ciasto lekko rozsmarowałam odrobiną kremu czekoladowego, udekorowałam zmielonymi orzechami laskowymi oraz pokrojonymi batonikami Kinder Bueno. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego!
MA==