Kuchnia

⇒ MAŁA CUKIERENKA ~ KOSTKI KINDER BUENO, TORTOWE & INNE » ☕️ …✽

Ciasto z rabarbarem truskawkami i jogurtem
składniki:
Wierzch:
2 duże łodygi rabarbaru
3 łyżki cukru
garść mrożonych lub świeżych truskawek
Ciasto:
2/3 szklanki naturalnego jogurtu
2 jajka
100g roztopionego masła
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
2/3 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka cynamonu
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
Dodatkowo:
2-3 łyżki jasnego brązowego cukru
cukier puder do posypania (niekoniecznie)1. Rabarbar obrać i pokroić na kawałeczki, posypać cukrem i odstawić na 2 godziny, aby puścił sok. Truskawki trochę rozmrozić, aby dały się pokroić.2. Po dwóch godzinach rabarbar osączyć, truskawki pokroić na kawałeczki.3. Wymieszać razem jogurt, masło, jajka, aromat.4. W drugiej misce wymieszać razem cukier, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon.5. Suche składniki wymieszane z mąką dodać do masy jogurtowej i krótko wymieszać łyżką, tylko do zwilgotnienia składników.6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Na wierzchu poukładać rabarbar i truskawki, posypać brązowym cukrem.7. Ciasto piekłam w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 50 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation