Kuchnia

Food

Krokiety z mięsem kurczaka po meksykańsku - krokiety z mięsem inaczej

Składniki
2 szklanki mąki pszennej typ 500
3 szklanki mleka
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oleju
4 jajka
1 mały kurczak ok 600g
włoszczyzna jak do rosołu
200 g czerwonej papryki
200 g czerwonej cebuli
1 ząbek czosnku
200 g pieczarek portobelo
2 łyżki sosu sriracha
300 g sera cheddar
sól
pieprz
bułka tarta do panierowania
2 jajka do panierowania
Przygotowanie krok po kroku
Mięso i włoszczyznę zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu do miękkości. Możesz użyć mięsa z rosołu.
Przygotuj klasyczne ciasto naleśnikowe. Do podanych składników dolewaj stopniowo mleko mieszając mikserem lub trzepaczką. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dolej więcej mleka, jeśli zbyt rzadkie, dosyp łyżkę mąki. Ciasto powinno mieć konsystencję słodkiej śmietanki. Mieszaj do momentu rozbicia wszystkich grudek, a następnie odstaw na 15-30 minut pod przykryciem. Po tym czasie ponownie wymieszaj i ewentualnie dolej płynu, jeśli ciasto zgęstniało zbyt mocno. Usmaż naleśniki jak zwykle.
Mięso oczyść z kości i skórek. Rozdrobnij palcami.
Cebulę, czosnek, paprykę i grzyby pokrój w cienkie plasterki, ale nie siekaj drobno - farsz powinien być bardzo strukturalny, z wyraźnie rozróżnialnymi składnikami. Podsmaż na oliwie.
Gdy zmiękną, dodaj rozdrobnione mięso kurczaka i dopraw do smaku solą, pieprzem i sosem sriracha. Farsz powinien być wyraźnie pikantny. Przesmaż chwilę i odstaw do przestygnięcia.
Ser zetrzyj na tarce.
Na każdy naleśnik wykładaj po porcji farszu, posyp startym cheddarem i zawijaj dość ściśle krokiety.
Opanieruj krokiety w jajku i bułce tartej.
Usmaż na złoty kolor z każdej strony.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation