Kuchnia

KUCHNIA

Patricia bakes: Grissini, czyli włoskie paluszki


Składniki na 3 blaszki:

350g mąki pszennej
200 ml wody
50 ml oliwy + oliwa do posmarowania
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
1/5 kostki świeżych drożdży (ok 20g) lub 10g suszonych
dowolne dodatki: 3 łyżki przyprawy do pizzy lub kilka czubatych łyżek maku bądź ziaren sezamu

Przygotowanie
W misce wymieszać mąkę z wodą, oliwą, solą, przyprawami (lub ziarnami), drożdżami i łyżeczką cukru. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Miskę przykryć czystą ściereczką i odstawić na ok. 30 minut.

Następnie na stolnicy oprószonej mąką wałkować paluszki. Powinny być bardzo cienkie, ponieważ urosną podczas pieczenia. Im cieńsze uformujemy, tym bardziej chrupkie będą po upieczeniu. Paluszki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą pędzelka posmarować je oliwą i wstawić do piernika nagrzanego do 200 stopni na około 10 minut, do czasu, aż się ładnie przyrumienią.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation