Kuchnia

sałatki i surówki

Sałatka kebabowa

Składniki na sałatkę:
2 duże pojedyncze filety z piersi kurczaka lub kilka filetów z udek – ok. 700 g
2 łyżeczki oleju rzepakowego
2 łyżki mieszanki przypraw kebab – gyros
kilka liści sałaty lodowej – ok. 200 g
pół średniej czerwonej cebuli – ok. 50 g
1 papryka czerwona – ok. 190 g
2 średnie pomidory, najlepiej dobrze dojrzałe – ok. 240 g
7 łyżek kukurydzy konserwowej odsączonej z zalewy
1 ogórek zielony – ok. 200 g

Sos czosnkowy – Składniki:
3 czubate łyżki majonezu
3 czubate łyżki jogurtu naturalnego gęstego
2-3 ząbki czosnku
1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich lub ziół do sałatek
1 łyżka soku z cytryny
sól i pieprz do smaku

Filety z piersi kurczaka pokroić w dużą kostkę. Dodać olej oraz przyprawę, dokładnie wymieszać i odstawić na minimum 30 minut do lodówki, by mięso się zamarynowało. Po tym czasie rozgrzać patelnię, wrzucić mięso i smażyć przez kilka minut aż mięso przestanie być surowe w środku. Pod koniec smażenia przykryć patelnię pokrywką i podusić mięso przez chwilę, by było soczyste. Po usmażeniu odstawić kurczaka do ostudzenia.
Sałatę lodową poszarpać na mniejsze kawałki.
Kukurydzę odsączyć z zalewy.
Paprykę pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w małe paseczki.
Ogórka pokroić w półplasterki.
Pomidory pokroić w kostkę.
Cebulę obrać, pokroić w piórka.

Przygotować sos czosnkowy: Do miseczki wrzucić 3 czubate łyżki majonezu i wymieszać z 3 czubatymi łyżkami jogurtu naturalnego gęstego, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła prowansalskie oraz sok z cytryny, wymieszać. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na dużym talerzu poukładać poszarpaną sałatę, ogórki, cebulę, kukurydzę, paprykę i pomidory. Na wierzch poukładać kurczaka i całość polać sosem czosnkowym. Można również wszystkie składniki wrzucić do miski i wymieszać razem. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation