Kuchnia

Krewetki

Makaron z krewetkami i cukinią | Kwestia Smaku

12 krewetek Black Tiger
1 mała cukinia (ok. 250 g)
250 g świeżego makaronu
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
6 łyżek śmietanki kremówki 30%
2 ząbki czosnku
6 łyżek białego wina
1 i 1/2 łyżki oliwy
2 łyżki masła
szczypta szafranu
2 małe cząstki cytryny

Krewetki rozmrozić, oczyścić, umyć i osuszyć. Cukinię pokroić na plastry i przekroić je na połówki. Natkę drobno posiekać, czosnek pokroić w małą kosteczkę lub zetrzeć na drobnej tarce. Zagotować osoloną wodę na makaron. Ugotować go al dente, odcedzić zachowując trochę wody z makaronu.
Rozgrzać patelnię z oliwą i rozdrobnionym czosnkiem, delikatnie go podsmażyć, dodać cukinię i mieszając smażyć przez ok. 5 minut aż zmięknie i zacznie się ładnie rumienić. Wówczas dodać łyżkę masła, sól, szafran i smażyć jeszcze przez ok. 2 - 3 minuty co chwilę mieszając.
Przesunąć cukinię na brzeg patelni, w wolne miejsce włożyć drugą łyżkę masła oraz krewetki, doprawić je solą i smażyć po pół minuty z każdej strony na większym ogniu.
Dodać natkę pietruszki, wymieszać wszystkie składniki na patelni i chwilę razem podsmażać. Wlać wino i odparować na większym ogniu.
Wlać śmietankę kremówkę, dodać makaron oraz kilka łyżek wody z makaronu. Wymieszać i zagotować. Odstawić z ognia gdy sos będzie gęsty. Podawać z małą cząstką cytryny.
WSKAZÓWKI

Zamiast natki pietruszki można użyć koperku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation