Kuchnia

Krewetki

Szybka Sałatka Z Krewetkami I Awokado

Składniki:

250 g mrożonych krewetek
4 garście ulubionej mieszanki sałatek
1 duże awokado
200 ml jogurtu greckiego
1 łyżeczka majonezu
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka masła
1/2 cytryny
oliwa z oliwek, sól, pieprz kolorowy

Przygotowanie:

Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią czosnek po około minutce dodajemy krewetki, które mają się w zasadzie tylko rozmrozić i podgrzać. Krewetki solimy i na sam koniec dodajemy łyżeczkę masła, aby się rozpuściło na krewetkach.

Rozkrawamy awokado i łyżeczka wykrawamy z połówek fragmenty, lub po prostu kroimy je nożem, awokado polewamy sokiem z cytryny by nie ściemniało. Jogurt grecki mieszamy z łyżeczką majonezu, sos solimy i pieprzymy do smaku.

Mieszankę sałat układamy na talerzu, na niej układamy awokado i krewetki z czosnkiem, całość polewamy sosem jogurtowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation