Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

pizza
składniki:

na ciasto:
1 i 1/4 szklanki mąki
100 ml letniej wody
5 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
szczypta sody
1 łyżka oliwy
1,5 łyżki jogurtu naturalnego

ponadto:
20 dag sera mozarella
szynka parmeńska (kilka plastrów)
pomidory z puszki lub świeże obrane ze skórki i zmiksowane w blenderze
bazylia, oregano

wykonanie:

ciasto: drożdże rozrabiamy z wodą. mąkę mieszamy z solą, cukrem, sodą, oliwą i jogurtem. dodajemy drożdże i wyrabiamy ciasto. miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

nagrzewamy piekarnik do 240°c. ciasto dzielimy na 2 części, każdą rozwałkowujemy na bardzo cienki placek. kładziemy na blaszce (1 pizzę na raz), smarujemy pomidorami, posypujemy ziołami, startym na tarce serem, na górę kładziemy szynkę i pieczemy ok. 7 - 10 minut aż brzegi się zrumienią.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation