Kuchnia

Przekąski, przystawki, tapas

Szaszłyki z krewetek po azjatycku
Co kupić
250 g krewetek
1 ząbek czosnku
2 cebule dymki
3 łyżeczki sosu sojowego
kilka kropli soku z cytryny
szczypta cukru
odrobina sosu sambal oelek
3 łyżki skrobi
2 łyżki bułki tartej
1 białko jajka z wolnego chowu
4 łyżki oleju słonecznikowego
1 różowy grejpfrut
20 g korzenia imbiru
1/2 pęczka kolendry
1-2 łyżeczki brązowego cukru
papier kuchenny, drewniane szpikulce
Jak zrobić
poziom: średni porcji: 4 czas: 35min
Przygotowanie
Krewetki opłukać, rozmrozić i osuszyć.
Czosnek obrać, dymki oczyścić, oba składniki drobno posiekać z krewetkami. Doprawić 2 łyżeczkami sosu sojowego, sokiem z cytryny, cukrem i sosem sambal oelek. Dodać skrobię i lekko roztrzepane białko, wymieszać, uformować 16 klopsików. Obtoczyć w bułce tartej i obsmażyć na gorącym oleju na patelni mniej więcej przez 4 minuty. Osączyć na papierze kuchennym i nakłuć na drewniane szpikulce.
Grejpfruta wyfiletować, zebrać sok. Wyfiletowanego grejpfruta pokroić w drobną kostkę. Imbir obrać i posiekać. Kolendrę oczyścić i posiekać. Wszystkie składniki wymieszać z sosem sojowym, doprawić cukrem i podawać do szaszłyków.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation