Kuchnia

Przekąski, przystawki, tapas

Galeria Smaku: Pierożki francuskie z wołowiną i warzywami


Pierożki z ciasta francuskiego, świetnie smakują popijane barszczykiem, bądź maczane w sosie czosnkowym

Składniki na około 23 szt:
ciasto francuskie (ja miałam wersję xl - 345 g)
1 marchewka
1 pietruszka
200 g mięsa wołowego
4 łyżki groszku konserwowego
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczka sosu sojowego
1 ząbek czosnku
sól, pieprz, słodka papryka
1 jajko
olej
Mięso wołowe zmielić, ugotować warzywa i posiekać. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć mięso. Dodać pokrojone warzywa, groszek, czosnek (starty na tarce), koncentrat pomidorowy i sos sojowy. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką.
Z ciasta francuskiego wykrawać kubkiem kółka.Nałożyć farsz, złożyć na pół i skleić pierogi.
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć pierożki. Posmarować je jajkiem. Piec 15-20 minut.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation