Kuchnia

Ciasta i torty

Drożdżówki świnki

Składniki:
500g mąki pszennej
30g świeżych drożdży
60g cukru
250ml mleka
60g masła
1 jajko
szczypta soli
Dodatkowo:
2 żółtka
1 łyżeczka mleka
marmolada (lub dżem)
czarna lub ciemna posypka cukrowa w kształcie kuleczek lub czekolada (do zrobienia źrenic)
Lukier:
1 białko
cukier puder

Sposób przygotowania:
Masło roztopić. Pozostawić do ostygnięcia.
Mąkę wsypać do dużej miski, zrobić w środku wgłębienie i wkruszyć drożdże. Dodać cukier i lekko ciepłe mleko. Składniki w środku lekko zamieszać i przysypać lekko mąką z brzegów. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10- 15 min. do wyrośnięcia. Kolejno dodać jajko, sól i roztopione masło. Zagnieść ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 min.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować, na posypanym mąką blacie, na grubość ok. 4mm. Wykroić 20 krążków o średnicy 8cm i 10 krążków o średnicy 4cm. Z pozostałego ciasta wykroić uszy.
10 większych krążków ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym krążku rozłożyć marmoladę, pozostawiając odstęp od brzegu. Przykryć drugim, dużym krążkiem i mocno skleić brzeg.


W małych krążkach, przeznaczonych na nos, zrobić dziurki. (Równo i łatwo da się to zrobić dużą, okrągłą końcówką do szprycy).


Żółtka rozkłócić z łyżeczką mleka.
Nosy i uszy posmarować rozkłóconym żółtkiem i przykleić (dobrze przyciskając) do dużych krążków. (Szczególnie zwrócić uwagę na uszy, aby dobrze się trzymały).
Całe świnki posmarować pozostałym, rozkłóconym żółtkiem.
Ciasto można pozostawić jeszcze na 15min, do podrośnięcia. Jeśli jednak wycinanie zajęło nam dużo czasu i widzimy, że świnki są ładnie napuszone, możemy od razu je piec.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation