Kuchnia

Ciasta i torty

Trifle truskawkowe
składniki na galaretkę:

4 szklanki kompotu truskawkowego
6 łyżeczek żelatyny w proszku
600g truskawek, już odszypułkowanych
Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody. Odstawić do napęcznienia. Kompot podgrzać prawie do zagotowania. Ściągnąć z ognia i dodać namoczoną żelatynę, mieszać aż się rozpuści. Ostudzić. Truskawki pokroić na połówki i przełożyć do naczynia. Zalać ostudzoną galaretką i wstawić do lodówki.

składniki na makaroniki:

70 g białek, wysuszonych przez 3-5 dni na blacie (białka przelewamy do miseczki i odstawiamy w temp. pokojowej na 3-5 dni)
170 g cukru pudru, w proporcji 35:135
100 g mąki migdałowej
100g serka mascarpone
1 łyżka ekstraktu z wanilii
1 łyżka cukru pudru
Białka ubić na średnio sztywno, dodać 35g cukru pudru i ubić maksymalnie. 135g cukru pudru przesiać z mąką migdałową. Wmieszać sypkie składniki do białek.

Przełożyć do rękawa cukierniczego, wycisnąć równe krążki na blachę wyłożoną pergaminem. Blachą należy delikatnie, ale stanowczo uderzyć o miękką powierzchnię, najlepsze jest do tego łóżko lub tapczan, by masa równomiernie się rozłożyła, a ewentualne czubeczki pochowały. Potem odkładamy blachy na ok. 30 minut, by makaroniki podeschły i utworzyła się na nich cienka skorupka (będzie można bez przyklejenia dotknąć je delikatnie palcem). Piec w 140 stopniach przez ok. 12-15 minut (piekłam 10 minut). Czas pieczenia w każdym piekarniku może być różny. Makaroniki nie powinny się zbrązowieć!

Przygotować krem. Serek wymieszać łyżką z wanilią i cukrem pudrem (jedna łyżka). Ostudzone makaroniki przekładać kremem. Makaroniki ułożyć na gotowej galaretce.

składniki na biały krem:

500ml śmietanki kremówki
150g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka ekstraktu z wanilii
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać serek oraz wanilię i wymieszać (uwaga: nie mieszać za długo by masa się nie zważyła). Przełożyć na makaroniki - najlepiej tuż przed podaniem, makaroniki szybko nabierają wilgoci.

dodatkowo:

kilka truskawek
Deser ozdobić pokrojonymi truskawkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation