Kuchnia

PYSZNOŚCI

Ogórki kanapkowe

Składniki:

1,5 kg ogórków średniej wielkości
500 ml wody
1i3/4 szkl octu 10%
1i3/4 szkl cukru
1 łyżka gorczycy Ale-raj
1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
10 kulek ziela angielskiego
1 płaska łyżka kurkumy Ale-raj
1 płaska łyżka soli

Przygotowanie:
Ogórki umyć i pokroić wzdłuż w cienkie plasterki. Ułożyć ciasno ogórki w słoikach.Wodę z wszystkimi przyprawami i cukrem zagotować, wlać ocet i gotować jeszcze 5 minut pod przykryciem. Gorącą zalewę przecedzić i zalać ogórki. Szczelnie zakręcić. Duży garnek wyłożyć na dnie ściereczką włożyć słoiki i zalać wodą do 2/3 wysokości. Pod przykryciem zagotować i pasteryzować około 5-7 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation