Kuchnia

⇒ RYBY & OWOCE MORZA » ☕️ …✽

Ryba duszona z warzywami.

Składniki:

ilość porcji: 4

900 g mączystych ziemniaków, pokrojonych w kostkę
2 łyżeczki curry
2 łyżki oleju słonecznikowego
300 ml bulionu rybnego lub warzywnego
300 g wędzonego filetu z łupacza (można użyć łososia)
1 pęczek cebuli dymki, posiekanej
115 g kapusty włoskiej, cienko poszatkowanej
3 łyżki świeżej natki pietruszki, posiekanej
4 łyżki greckiego jogurtu
sól i pieprz
gałązki natki pietruszki, do przybrania

Przygotowanie: 20 min
| Gotowanie: 30 min

1. Włożyć ziemniaki do miski, wsypać curry i wymieszać, tak aby warzywa dokładnie pokryły się przyprawą. Rozgrzać olej na dużej teflonowej patelni, wrzucić ziemniaki i smażyć na średnim ogniu 20 minut, od czasu do czasu przewracać na drugą stronę.
2. Wlać bulion na drugą patelnię, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i dodać wędzonego łupacza. Przykryć i dusić na wolnym ogniu 8–10 minut, aż ryba zacznie się rozpadać na kawałki. Wyjąć ją z patelni, przełożyć na talerz i podzielić na części, ewentualnie usunąć ości oraz skórę. Odstawić, a bulion wylać.
3. Wrzucić do ziemniaków cebulę dymkę oraz kapustę włoską i dusić, często mieszając, jeszcze 3–5 minut, aż ziemniaki będą ugotowane i kruche, a kapusta miękka.
4. Dodać wędzonego łupacza, posiekaną natkę pietruszki, jogurt oraz sól i pieprz. Cały czas dusić na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż zacznie wrzeć. Podawać gorące i udekorowane gałązkami pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation