Kuchnia

Jedzonko

Bananowa krówka – błyskawiczne ciasto bez pieczenia

Krem:
500 g serka mascarpone
400 ml śmietanki 30%
400 g masy kajmakowej (dałam o smaku czekoladowym)
Dodatkowo:
około 150 g biszkoptów
3 banany
sok z połowy cytryny
około 2 łyżki kakao

Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy serek mascarpone i miksujemy przez chwilę. Na koniec dodajemy masę kajmakową i całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Banany obieramy, kroimy w plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Na dnie blaszki (moja ma wymiary 24×24 cm) wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia układamy warstwę biszkoptów. Następnie wykładamy połowę kremu, układamy pokrojone banany i rozsmarowujemy resztę kremu. Na wierzchu układamy biszkopty i całość posypujemy kakao. Ciasto odstawiamy na kilka godzin (najlepiej co najmniej 12) do lodówki, aby krem zesztywniał i łatwo się kroił.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation