Kuchnia

kuchnia

Sos kurkowy

SKŁADNIKI 4 PORCJE
500 g kurek
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
5 łyżek masła
2 łyżki oliwy extra vergine
50 ml białego wina (opcjonalnie)
80 ml śmietanki kremowej 30%
1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki lub 2 łyżki posiekanego koperku
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
2 łyżeczki soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE
Kurki włożyć do miski z chłodną wodą i dokładnie wypłukać, w razie potrzeby doczyścić szczoteczką, wyłowić i ułożyć na ściereczce, sprawdzić czy są czyste i osuszyć.
Cebulę posiekać w drobną kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę lub drobniutko posiekać.
Na dużej patelni roztopić połowę ilości masła i połowę oliwy, zeszklić posoloną cebulę (może się lekko zrumienić), dodać czosnek a po minucie wlać wino (jeśli go używamy). Wymieszać i gotować przez około 1 - 2 minuty.
Dodać pozostałe masło i oliwę, włożyć grzyby i smażyć na średnim ogniu przez około 5 minut. Wlać śmietankę i wsypać natkę lub koperek, wymieszać i gotować przez około 2 minuty aż sos nieco zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
WSKAZÓWKI
Jeśli użyjemy 30% śmietany kwaśnej (a nie słodkiej), wówczas nie trzeba już dodawać soku z cytryny.
Jeśli na koniec sos nie wyszedł nam gęsty, można oprószyć go mąką pszenną (ok. 1-2 łyżeczki). Po wymieszaniu z mąką sos należy zagotować.
Podobny sos można też przygotować z innych grzybów.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation