Kuchnia

kuchnia

Placki ziemniaczane z sosem kurkowym Sos kurkowy:



* 500 g kurek

* 1 duża cebula

* 2 łyżki masła

* 300 ml kremówki

* 1 pęczek natki pietruszki

* sól i pieprz



Posiekaną cebulę podsmażamy na maśle, a następnie dodajemy do niej oczyszczone i pokrojone grzyby. Dusimy około 5 minut a następnie dodajemy 2 spore szczypty soli oraz 200 ml wody i gotujemy kolejne 10 minut (w tym czasie połowa wody powinna odparować). Po tym czasie do sosu dodajemy śmietankę i drobno posiekaną natkę. Gotujemy około 6-7 minut doprawiając pod sam koniec solą i pieprzem.



Placki ziemniaczane:



* 800 g obranych ziemniaków

* 1 cebula

* 2 jajka

* ok. 70 g mąki pszennej

* ok. 1 łyżeczka soli

* 2 spore szczypty pieprzu



Cebulę i ziemniaki ścieramy na średnich oczkach tarki (nie najgrubszych, ani też nie tych miałkich) i łączymy z resztą składników. (Jeśli ziemniaki są bardzo wodniste, można wcześniej odcisnąć z nich trochę soku).

Na rozgrzanym oleju smażymy niezbyt grube placki, a po zdjęciu z patelni układamy je na chwilę na ręczniku papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczy.

Przed podaniem placki polewamy sosem.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation