Kuchnia

Na ciepło

Makaron z winem
250 g makaronu (najlepsze będą długie, dość szerokie wstążki)
6 suszonych pomidorów
2 małe czerwone cebule
kieliszek czerwonego wina
2 łyżki aceto balsamico
1/2 opakowania sera mascarpone
odrobina świeżej lub suszonej ostrej papryki (nie zmielonej)
sól, pieprz, oliwa

Na patelnię wrzucić drobno pokrojoną czerwoną cebulę i odrobinę oliwy.
Kiedy zacznie się przysmażać, dodać ocet balsamiczny.
Można wsypać szczyptę brązowego cukru, która skarmelizuje cebulkę i nada potrawie bardziej wyrafinowany smak.
Suszone pomidory pokroić drobno, dodać do cebuli, podlać czerwonym winem. Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez kilka minut, aby smaki się połączyły.
Następnie zdjąć pokrywę, zwiększyć ogień, odparować płyn.
Dodać ser mascarpone, wszystko dokładnie wymieszać. Zostawić razem na małym ogniu, aby utworzyło sos o kremowej konsystencji i wyrazistym smaku. Dodać ostrą paprykę.
Wymieszać z wcześniej ugotowanym makaronem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation