Kuchnia

Na ciepło

„Kurczak” Kung Pao Jamiego - Lazy Cat Kitchen

1 łyżka pieprzu Syczuańskiego
2 łyżki mąki kukurydzianej
2 małe bakłażany
2 łyżki oliwy/neutralnego oleju
4 małe ząbki czosnku, drobno posiekane
kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka, drobno posiekanego
2 cebule dymki, pokrojone na cieńkie plasterki
½-1 łyżeczki ostrych płatków chili
świeża kolendra, do przybrania
SOS

3 łyżki / 45 ml tamari (dla wersji bezglutenowej) lub sosu sojowego
1 łyżka (niepełna) octu ryżowego
1,5 łyżki syropu klonowego
½ łyżki mąki kukurydzianej
woda
PRZYGOTOWANIE
Przetnij bakłażany na połowę wzdłuż a potem każdą połówkę pokrój na 3 lub 4 części.
OPCJONALNIE: Włóż pokrojone bakłażany do durszlaka i posyp dużą ilością soli. Pod durszlak połóż miskę lub głęboki talerz. Odłóż na przynajmniej 30 minut by pozbyć się gorzkawych soków. Po 30 minutach, dokładnie opłucz sól i osusz bakłażany papierowym ręcznikiem.
Na suchej patelni, podpraż pieprz Syczuański na małym ogniu przez 2 minuty. Prażenie pieprzu wydobędzie jego piękny aromat.
Przy pomocy moździeża lub młynka do kawy, zmiel podprażony pieprz na delikatny proszek. Przesiej sproszkowany pieprz by pozbyć się grubszych, niezmielonych kawałków.
Zmieszaj zmielony pieprz z 2 łyżkami mąki kukurydzianej. Przy pomocy pędzla nanieś oliwę na miąższ bakłażana i a potem opanieruj miąższ (pomijając skórkę) w mieszance mąki i pieprzu. Strzep nadwyżkę panierki.
Podgrzej patelnię grilową. Ułóż na gorącej patelni bakłażana tak by to miąż stykał się z powierzchnią patelni. Po paru minutach obróć kawałki na drugi bok. Griluj aż miąższ będzie ładnie przypieczony z obu stron i bakłażan zrobi się miękki**. Gotowe kawałki odłóż na bok i zgriluj kolejną partię.
W misce, rozprowadź ½ łyżki mąki kukurydzianej w trzech łyżkach wody. Dodaj tamari lub sos sojowy, ocet ryżowy i syrop klonowy
Podgrzej 2 łyżki oliwy na patelni. Wrzuć posiekany czosnek i imbir. Smaż delikatnie przez kilka minut, wrzuć plasterki dymki i płatki chilli. Smaż przez kolejną minutę lub dwie, aż dymka zmięknie.
Wlej sos sporządzony w punkcie 7 na patelnię z imbirem, czosnkiem, dymką i chili. Powoli doprowadź do zagotowania i pozwól by sos odrobinę zgęstniał. Jeśli jest za gęsty dodaj odrobinę więcej wody.
Do sosu dodaj zgrilowanego bakłażana, lekko go podgrzej. Podawaj z ryżem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation