DIY - zrób to sam
...dyniowy zakątek...
SŁODKIE PASZTECIKI DYNIOWE z Harry'ego Pottera
Jedną z najbardziej popularnych przekąsek, znanych z czarodziejskiego świata, są paszteciki dyniowe. Były one jednym z pierwszych przysmaków, których skosztował Harry podczas swojej pierwszej wyprawy do Hogwartu.
CIASTO:
2 szklanki mąki pszennej,
100 g masła,
szczypta soli,
2,5 dag świeżych drożdży,
0,5 małego opakowania kwaśnej śmietany 18%,
0,5 łyżeczki cukru.
Na stolnicy posiekaj nożem masło z solą i mąką. W oddzielnym naczyniu wymieszaj dokładnie śmietanę, cukier i rozdrobione drożdże, do uzyskania jednolitej masy. Wlej ją na stolnicę do pozostałych składników i zagnieć. Ciasto powinno być dość elastyczne, nie kleić się bardzo do rąk – jeśli tak będzie musisz podsypać je leciutko mąką. Rozwałkuj je na grubość około 2- 3 mm i wycinaj koła. Możesz użyć do tego szklanki lub foremek do ciastek. Wielkość pasztecików zależy od Ciebie.
FARSZ:
połowa bardzo małej pieczonej dyni,
łyżeczka cynamonu,
1/4 łyżeczki imbiru,
1 łyżka cukru brązowego Demerara,
2 łyżki ciemnego cukru Muscovado,
pół roztrzepanego jajka.
LUKIER ŚMIETANKOWY:
3 – 4 łyżki cukru pudru,
łyżka śmietany 18%,
kilka kropki ulubionego aromatu,
odrobina cynamonu.
WYKONANIE:
Całą dynię przekrój na dwie części, wydrąż łyżką miąższ i nasiona. Połowę dyni potnij na mniejsze (około 2-3 cm) plastry i piecz w piekarniku około 30 minut w temperaturze 200 stopni. Dynia powinna być miękka, może się lekko rozpadać pod naciskiem widelca. Gdy tylko ostygnie, zmiksuj ją z pozostałymi składnikami farszu.
Na przygotowane uprzednio koła z ciasta ułóż po kulce farszu, nie może być go za dużo, ponieważ nadzienie wypłynie. Zostaw margines na sklejenie brzegów. Po złożeniu ich na dwie części, dociśnij mocno krawędzi.
Ułóż pierożki na wyłożonej papierem blasze i piecz w temperaturze 180 stopni przez mniej więcej pół godziny, do złotego koloru. Pozostaw rogaliki do ostygnięcia.
W małej miseczce utrzyj cukier puder ze śmietaną. Dodaj aromat i szczyptę cynamonu. Jeśli wolisz gęstszy lukier, dodaj więcej cukru. Aby uzyskać rzadki lukier, zwiększ ilość śmietany.
Chłodne paszteciki polukruj według uznania.
MA==