Kuchnia

fit ciasta i przepisy

Pizza na spodzie gryczanym, z tuńczykiem. Puszysta. (bez glutenu)

spód:
300g mąki gryczanej
opakowanie suszonych drożdży
300ml ciepłej wody
jajko
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli

dodatki:
puszka tuńczyka w sosie własnym
sos pomidorowy lub keczup
100g sera gouda
majeranek
pomidorki koktajlowe
pomarańczowa papryka
opcjonalnie: marynowana: ogórki, papryka, grzybki (co tam jeszcze lubimy)

Składniki na spód przekładamy do miski. Wyrabiamy. Ciasto będzie dość luźne, nie elastyczne jak przy zwykłym cieście na pizzę. Miskę przykrywamy ściereczka i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło.

Gdy ciasto podrośnie, rozsmarowujemy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie rozsmarowujemy na nim sos pomidorowy. Układamy kawałki tuńczyka (odsączonego z zalewy), posypujemy majerankiem. Ser kroimy w plasterki, pomidorki kroimy na połówki a paprykę w paseczki. Układamy wszystko na pizzy.

Tak przyszykowaną pizzę pieczemy w nagrzanym do 200st.C piekarniku około 20-25 minut.
Przed podaniem obkładamy marynowanymi warzywami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation