Kuchnia

żarełko

Leczo

Składniki (4 porcje):

2 czerwone papryki
2 zielone papryki
1 żółta papryka
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
3 pomidory lub 200g pomidorów krojonych z puszki
200g pieczonej kiełbasy
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
szczypta chili
sól, pieprz

Kiełbasę pokroić na plasterki i podsmażyć na patelni na złoto. Zdjąć z patelni i odstawić.

Papryki oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paski. Cebulę pokroić w cienkie półksiężyce, czosnek drobno posiekać.

Na tę samą patelnię wlać oliwę. Dodać papryki, cebulę oraz czosnek i dusić około 15 minut pod przykryciem.

Gdy papryki zmiękną, sparzyć wrzątkiem pomidory, obrać ze skórki, pokroić na drobno i dorzucić na patelnię. Dodać bazylię i oregano, dusić kolejne 15 minut. Jeśli leczo jest zbyt gęste, dodać trochę wody (u mnie zazwyczaj nie potrzeba).

Po tym czasie dodać do warzyw kiełbasę, doprawić solą, pieprzem, słodką papryką i chili.

Podawać z makaronem lub pieczywem.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation