Kuchnia

żarełko

Ciasto Czekoladowe bez Nabiału - Made by Mom and Son

Składniki:

270 g mąki pszennej
4 łyżki kakao
240 g cukru kryształu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
5 łyżek oleju
250 ml wody
pół słoiczka ulubionej konfitury (u mnie z czarnej porzeczki)

W naczyniu mieszamy mąkę, kakao, sodę i sól. Dodajemy cukier i ponownie mieszamy. Następnie wlewamy ocet, ekstrakt z wanilii, olej i wodę. Całość mieszamy łyżką, do połączenia się składników.

Formę okrągłą o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno. Przelewamy do niej ciasto i wyrównujemy.

Pieczemy w 170 stopniach przez około 35-40 minut, do tzw. suchego patyczka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation