Kuchnia

Easter

Mazurek kajmakowy

Składniki ciasta:
200 g miękkiego masła
100 g cukru pudru
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 żółtka
łyżeczka ekstraktu z wanilii
150 g mąki pszennej
50 g mąki krupczatki
70 g mąki ziemniaczanej

Masło zmiksuj z cukrem, śmietaną, żółtkiem i ekstraktem waniliowym. Dosyp mąkę. Zmiksuj wszystkie składniki, uformuj kulę i zawiń ją w folię i włóż do lodówki na około godzinę, a najlepiej na całą noc.

Ciasto wyjmij z lodówki, podziel na dwie części i każdą z nich rozwałkuj na kwadrat grubości kilku milimetrów. Brzegi możesz udekorować w dowolny sposób – warkoczami splecionymi z kruchego ciasta albo wyciętymi z niego kształtami. Ważne, by brzegi mazurka były uniesione nieco, by masa mogła utrzymać się w jego ramach.

Przełóż ciasta na blaszkę wyłożoną pergaminem i piecz 15-20 minut w temperaturze 175°C, aż spód się zarumieni.

Wypełnienie:
powidła śliwkowe
masa kajmakowa
dowolne bakalie lub rozpuszczona czekolada do dekoracji

Na upieczonym spodzie rozsmaruj warstwę śliwkowych powideł, na niej umieść kajmak - by łatwiej było go rozsmarować, najlepiej podgrzać go nieco wcześniej, by nabrał rzadszej konsystencji i delikatnie rozsmarować go przy pomocy łyżki na warstwie powideł uważając, by się z nimi nie wymieszał . Wierzch udekoruj wedle uznania.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation