Kuchnia

zdrowe chlebki 2

Lubię to...: Pszenno-razowy chlebek pita

Składniki:
125 g białej mąki chlebowej (użyłam pszennej typ 650)
125 g mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżeczka soli
1 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
140 ml ciepłej wody
2 łyżeczki oliwy z oliwek

Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z solą w dużej misce. Drożdźe rozpuścić w wodzie (odczekać kilka minut, aż zaczną pracować), dodać oliwę i całość połączyć z mąką. Dokładnie wymieszać, powinno powstać miękkie ciasto. Wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiać przez około 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski, szczelnie przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę (ciasto powinno podwoić objętość).

Po wyrośnięciu wyłożyć ciasto na stolnicę, podzielić na 6 równych części. Przykryć ściereczką i odstawić na 5 minut. Następnie każdą porcję rozwałkować na kształt owalu (długość 15mm i grubość 5mm; u mnie placki przypominały każdą inną figurę, tylko nie owal ;) ). Układać na oprószonej mąką ściereczce, przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.

Piec na kratce w piekarniku rozgrzanym do 230 stopni przez około 4-6 minut, do momentu aż napuchną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation