www.olgasmile.com
Chleb bezglutenowy z siemieniem - przepis Olgi Smile
Chleb bezglutenowy z siemieniem
Chleb bezglutenowy z siemieniem. Pieczenie chlebów bezglutenowych jest dla mnie wielką przyjemnością. Lubię ten moment, kiedy chleb zaczyna rosnąc, to taka chwila oczekiwania, czy się uda, czy nie. Czy będzie smakował rodzinie, czy stwierdzą, że woleliby inny.
Domowe chleby bezglutenowe są znacznie smaczniejsze niż część gotowych produktów dostępnych na rynku. Przetestowałam już chyba wszystkie chleby i bułki bezglutenowe kilku firm. Część z nich jest zwyczajnie okropna w smaku a inne jedynie zjadliwe. Kilka razy mogłam powiedzieć bez zawahania, że pieczywo jest smaczne. Nie ma łatwo.
Chleby bezglutenowe mają troszkę inną konsystencję niż pieczywo pszenne, żytnie lub orkiszowe. Brak glutenu zmienia ich spoistość, sprężystość i zwartość. Jeśli korzystacie z mieszanek mąk, takich przeznaczonych do pieczenia chleba zawsze znajdują się w niej zagęstniki poprawiające strukturę. Są to najczęściej guma ksantanowa, guma guar, lub hydroksypropylometyloceluloza. Nadają one chlebom elastyczność, tą, która znana jest w wyrobów pszennych. Tym razem obyło się bez dodatków a gluten w mące został zastąpiony siemieniem lnianym. Osobiście, nie często dodaję siemię do potraw z prostego powodu – mam na niego alergię. I mimo, że siemię ma wiele cennych składników, kwasów tłuszczowych to jednak jak widać, nie każdemu służy. Dlatego podchodzę dość ostrożnie do zachwalania zdrowotności poszczególnych składników diety. Dla każdego coś innego aż chciałoby się powiedzieć.
Przepis na Chleb bezglutenowy z siemieniem
Składniki dania: Chleb bezglutenowy z siemieniem
• 1,5 szklanki mąki gryczanej
• 1,5 szklanki mąki ryżowej
• ½ szklanki mąki z amarantusa lub komosy
• 2/3 szklanki skrobi ziemniaczanej
• około 500-550 ml wody
• 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
• 2 łyżeczki suchych drożdży lub 30 g świeżych drożdży
• 2 łyżeczki ksylitolu, inuliny, cukru lub innego słodu
• 1 łyżeczka soli
• 2 łyżki oleju
Przygotowanie dania: Chleb bezglutenowy z siemieniem
1. Zmielone siemię lniane zalać 200 ml wrzątku. Zaparzyć i rozmieszać blenderem ręcznym.
2. Wsypać do miski wyspać wszystkie składniki sypkie i wymieszać. Dodać składniki mokre: siemię, wodę, olej, drożdże i wymieszać mikserem. Masa powinna mieć konsystencję budyniu. Jeśli jest zbyt gęsta należy dodać jeszcze wody.
3. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy do pieczenia lub formy do chleba (wtedy najczęściej nie ma konieczności smarowania). Powierzchnię wygładzić mokrą dłonią i oprószyć mąką. Pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około 40 – 60 minut. Zależnie od panującej temperatury otoczenia. Chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec 50 minut. Wystudzić na kratce.