Inne
torty
Piernikowy tort na winie
Składniki
ciasto piernikowe:
250 g gorzkiej czekolady
110 g Oleju Wielkopolskiego rzepakowego
250 g cukru trzcinowego - 1 i ¼ szklanki
3 duże jajka - użyłam rozmiar L
350 g mąki pszennej 2 i ¼ szklanki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżki melasy
pół szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego
1 szklanka gorącego czerwonego wina
krem cynamonowy:
500 g serka mascarpone
500 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki - użyłam 30%
2 łyżeczki mielonego cynamonou
6-8 łyżek syropu klonowego - do smaku (ja zrobiłam niej słodki krem)
orzechy:
200 g orzechów - użyłam włoskie - 2 szklanki
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki syropu klonowego lub miodu
2 łyżki Oleju Wielkopolskiego rzepakowego
pół łyżeczki mielonego cynamonu
karmel piernikowy:
200 g cukru
90 g miękkiego masła
120 ml śmietany kremówki - użyłam 30 %
łyżeczka przyprawy do piernika
dodatkowo:
powidła śliwkowe - około 200 g
Wykonanie
ciasto piernikowe:
Czekoladę połam na kawałki, dodaj olej rzepakowy i całość podgrzej w mikrofalówce (około 1-1,5 minuty) lub w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
Jajka ubij z cukrem na puszystą masę.
Mąkę połącz z przyprawami oraz proszkiem do pieczenia.
Do masy jajecznej dodaj przestudzoną czekoladę i zmiksuj.
Dodaj melasę oraz połowę mąki.
Dodaj maślankę i resztę mąki - zmiksuj do połączenia składników.
Wlej gorące wino i krótko zmiksuj.
Przelej ciasto do trzech foremek o średnicy 20 cm i piecz w 180 stopniach przez około 30 minut - do suchego patyczka (możesz upiec całość w jednej foremce, tylko wtedy wydłuż czas pieczenie do około godziny, po upieczeniu ostudź, a następnie przekrój na trzy blaty).
orzechy:
W rondelku rozpuść razem olej, syrop klonowy, cukier oraz cynamon, dodaj orzechy i smaż je przez około 5 minut.
Po usmażeniu wyłóż na papier do pieczenia i poczekaj aż wystygną.
Po wystygnięciu lekko je posiekaj.
krem cynamonowy:
Zmiksuj zimną śmietanę kremówkę aż będzie gęsta, dodaj po łyżce serek mascarpone - ciągle miksując.
Na koniec dodaj syrop klonowy i cynamon - zmiksuj.
karmel pierniczkowy:
Do rondelka wsyp cukier i zacznij go podgrzewać na średnim ogniu - w trakcie mieszaj go drewnianą lub silikonową łyżką.
Uważaj aby cukier nie zrobił się ciemno brązowy, bo będzie wtedy gorzki.
Do rozpuszczonego cukru dodaj w kawałkach masło i mieszaj energicznie - wlej kremówkę i mieszaj, aż całość połączy się w jednolitą masę.
Dodaj przyprawę do piernika i dokładnie wymieszaj - odstaw do wystudzenia.
wykończenie:
Na paterze ułóż jedno z ciast piernikowych (możesz go delikatnie nasączyć), posmaruj wierzch powidłami i nałóż trochę kremu cynamonowego.
Na krem nasyp mniej więcej ⅓ orzechów.
Połóż drugi placek ciasta i powtórz czynności.
Połóż ostatni blat ciasta, posmaruj powidłami i cienką warstwą kremu.
Posmaruj kremem boki tortu.
Wierzch torcika oblej lukrem cynamonowym.
Całość przyozdób pierniczkami i kawałkami pomarańczy.
Notatki
Ciasto ma w sobie dużo czekolady i po dłuższym pobycie w lodówce lekko twardnieje - może tu pomóc wcześniejsze nasączenie ciasta (przed nałożeniem kremu), albo "ogrzać" go w temperaturze pokojowej przez około 30 minut.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 364 Tłuszcze: 23,8 g Węglowodany: 33,1 g Błonnik: 0,8 g Białka: 4,6 g
MA==