Kuchnia

sałatki

Sałatka śledziowa "Grzybowa polana"

Składniki (podaję w kolejności układania warstw):

duży słoik marynowanych pieczarek
garść posiekanej natki pietruszki
3 ugotowane ziemniaki
2 tacki śledzi
1 cebula pokrojona w drobną kostkę
3 ugotowane buraczki (lub marchewki)
4 ugotowane na twardo jajka
majonez
sól, pieprz
ozdoby (jarmuż, roszponka, rukola, inne)

Wykonanie:

Rozpinaną tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć folią spożywczą. Na dno tortownicy położyć, korzonkami do góry, pieczarki. Grzyby posypać natką. Na nie położyć pokrojone w kostkę ziemniaki, posmarować majonezem, posolić, oprószyć pieprzem i docisnąć (!). Następna warstwa sałatki to osączone z zalewy, pokrojone w drobne paski i wymieszane z cebulą śledzie. I tą część trzeba docisnąć i posmarować majonezem. Dalej pokrojone w kostkę i osączone (!) buraczki (ja jeszcze osuszyłam je ręcznikiem jednorazowym, by nie puszczały soku i nie barwiły sałatki) lub marchewka. Również posolić, oprószyć pieprzem, docisnąć i posmarować majonezem. Ostatnia warstwa sałatki to jajka pokrojone w drobną kostkę i dociśnięte.

Tak przygotowaną sałatkę przykryć i zostawić w lodówce na kilka godzin (najlepiej na noc).

Następnego dnia zdjąć z sałatki przykrycie przyłożyć płaski talerz i przekręcić do góry dnem. Tortownicę rozpiąć, zdjąć folię i ozdobić.

* w tej sałatce ważne jest dociskanie kolejnych warstw

**robiłam obie wersje sałatki i z buraczkami, i z marchewką. Wg mnie lepsza jest sałatka z buraczkami, ale trzeba je dobrze osączyć ręcznikiem papierowym, by nie puszczały soku i tym samym nie barwiły całej sałatki

Smacznego :).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation