Kuchnia

Specjalne czekoladowe,duże i małe różne

Gorzka tarta czekoladowa

Składniki:
Spód:
- 200 g mąki
- 125 g miękkiego masła
- 120 g cukru pudru
- 40 g mielonych migdałów lub proszku migdałowego
- 2 żółtka
- 2 laski wanilii
- szczypta soli

Środek:
- 20 ml śmietany
- 80 ml mleka tłustego
- 200 g ciemnej czekolady 70%
- 1 duże jajko

Przygotowanie spodu:
Usuń ziarna z lasek wanilii.
Umieść je w miseczce razem z żółtkami. Porządnie wymieszaj zmielone migdały lub proszek z cukrem pudrem. Dodaj do nich mąkę i sól, wymieszaj raz jeszcze.
Dodaj masło, miksuj przez 10 sekund.
Dodaj żółtka i ziarna wanilii, miksuj na gładką pastę.
Zbij ciasto w kulkę i schładzaj w lodówce przez godzinę.

Rozgrzej piekarnik do 220°C.
Formę do tarty wyłóż ciastem i piecz przez 15 minut w średniej temperaturze. Po 5 minutach obkrój krawędzie tarty, żeby ciasto wyglądało estetycznie.

Delikatnie doprowadź mleko i śmietanę do wrzenia. Zdejmij z ognia, dodaj czekoladę i mieszaj aż się nie rozpuści.
Wlej masę do przestudzonego spodu tarty.
Zapiekaj jeszcze przez 12-15 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation