Kuchnia

Specjalne czekoladowe,duże i małe różne

Ciasto bardzo mocno czekoladowe

Składniki na ciasto (okrągła forma 22 cm):

200 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao min.60%
200 g masła
1 czubata łyżka kawy rozpuszczalnej
170 g mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki kakao
1/2 szklanki wody
3 średnie jajka
75 ml maślanki
2 świeże figi (opcjonalnie)

Polewa czekoladowa:
250 ml tłustej śmietany (30%)
2 łyżki cukru pudru
100 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao min.60%
100 g czekolady mlecznej

Wykonanie ciasta:
Piekarnik nagrzewamy do 140 stopni.
W rondelku rozpuszczamy posiekaną na małe kawałki czekoladę z masłem, wodą i kawą. Odstawiamy do ostudzenia.
Do miski przesiewamy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier i kakao.
Jajka oraz maślankę lekko roztrzepujemy i dodajemy do suchych składników. Mieszamy. Stopniowo wlewamy przestudzoną masę czekoladową i mikserem wyrabiamy gładkie ciasto.
Formę smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą, wlewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 1-1,5 godziny. Ciasto możemy nakłuć patyczkiem aby sprawdzić czy jest już gotowe. Patyczek powinien być suchy.

Wykonanie polewy czekoladowej:
W małym garnku podgrzewamy śmietanę, dodajemy cukier puder i doprowadzamy do zagotowania. Zdejmujemy z ognia i wrzucamy pokrojoną na małe kawałki czekoladę. Odstawiamy na chwilę aby czekolada się rozpuściła. Następnie mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Przed dekoracją ciasta polewę wkładamy do lodówki aby trochę zgęstniała. Polewę rozsmarowujemy szerokim nożem na wierzchu i bokach ciasta. Wierzch dekorujemy pokrojonymi w plasterki figami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation