Kuchnia

sałatki, faszerowane warzywa

Menu dnia prosto z Wiednia

Sałatka ziemniaczana z koperkiem i szczypiorkiem

6 średnich ziemniaków sałatkowych
1 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę
2 czubate łyżki koperku, drobno posiekanego
2 czubate łyżki szczypiorku, drobno posiekanego
4 łyżki kwaśnej śmietany
4 łyżki majonezu
sól, świeżo mielony czarny pieprz
sok z cytryny

Ziemniaki ugotuj w mundurkach, aż będą miękkie. Odcedź, ostudź i obierz ze skórki. Pokrój w grube talarki lub w ćwiartki. Przełóż do miski. Dodaj cebulę, koperek i szczypiorek.
W miseczce połącz śmietanę z majonezem, dopraw solą i pieprzem. Dodaj sos do ziemniaków i wymieszaj, skrop do smaku sokiem z cytryny. Przed podaniem, sałatkę przechowuj w lodówce.

RADA: Dla urozmaicenia, do sałatki możesz dodać: 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki; pęczek rzodkiewek, umytych, osuszonych i pokrojonych w plasterki lub 2 jajka ugotowane na twardo, pokrojone w kostkę.

Ciągle głodny? Zobacz też przepisy na: Sałatkę ziemniaczaną z papryką i serem, Szwajcarską sałatkę ziemniaczaną i Sałatkę ziemniaczaną z kminkiem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation