Kuchnia

zupy

Barszcz ukraiński | Kwestia Smaku

1,5 łyżki masła
1 cebula
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
2 czerwone buraki
2 litry BULIONU (np. Z INDYKA)
kawałek kapusty włoskiej (ok. 1/5)
1 puszka białej fasoli
1 ząbek czosnku
przyprawy: 2 listki laurowe, 2 ziela angielskie, 1 łyżeczka ziołowego pieprzu
1 pomidor lub 4 łyżki pomidorów z puszki
1 łyżka soku z cytryny

W szerokim garnku na maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać obraną i startą marchewkę oraz selera i co chwilę mieszając smażyć przez około 3 minuty.
Buraczki obrać i pokroić w kosteczkę, dodać do garnka z zupą. Zalać gorącym bulionem i zagotować.
W międzyczasie dodać poszatkowaną kapustę, fasolkę wraz z zalewą z puszki, obrany cały ząbek czosnku i przyprawy. Doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować pod uchyloną pokrywą przez ok. 20 minut do miękkości jarzyn.
Dodać obranego pomidora pokrojonego w kosteczkę i gotować jeszcze przez 5 minut. Na koniec dodać sok z cytryny.
Podawać z kwaśną śmietaną i koperkiem oraz ugotowanymi ziemniakami np. z okrasą.
PROPOZYCJA PODANIA

gęsta śmietana 18% / koperek / ugotowane ziemniaki
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation