Kuchnia

zupy

Leczo z soczewicą i dynią | Kwestia Smaku SKŁADNIKI

4 PORCJE
2 łyżki oliwy extra vergine
1 cebula
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
500 g dyni (polecam hokkaido)
1 czerwona papryka
1 mała cukinia (250 g)
1 mały patison lub cukinia jak wyżej (250 g)
ostra papryczka (ilość do smaku)
250 ml wrzącej wody
600 g świeżych pomidorów
sól, pieprz, 1 łyżeczka papryki w proszku
PRZYGOTOWANIE

W garnku na 1 łyżce oliwy zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać drugą łyżkę oliwy i wsypać soczewicę, następnie dodawać po kolei pokrojone warzywa, w międzyczasie co chwilę je mieszając: w pierwszej kolejności obraną i pokrojoną w kostkę dynię, później paprykę, cukinię, obranego ze skórki i pokrojonego kabaczka lub patisona, na koniec dodać pokrojoną w kosteczkę papryczkę chili.
Doprawić solą, pieprzem, papryką w proszku i zalać wodą. Zagotować, w międzyczasie obrać i pokroić w kosteczkę pomidory. Dodać do potrawy 2/3 pokrojonych pomidorów a resztę zmiksować blenderem i również dodać do garnka z warzywami. Wymieszać, zagotować. Gotować przez około 15 minut aż warzywa będą miękkie.
WSKAZÓWKI

Zamiast patisona lub kabaczka można użyć więcej cukinii.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation