Kuchnia

jedzonko

Jak zrobić słowackie haluszki?

Porcja: 4 porcje
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 30 minut

Złote proporcje – ciasto:
– 750 g ziemniaków
– 150 g mąki (jest to orientacyjna ilość, zależy od wodnistości ziemniaków)
– sól do smaku
– opcjonalnie 1 jajko

Najlepsze haluszki wychodzą z mniej wodnistych odmian ziemniaka. Do wodnistych ziemniaków trzeba dodać więcej mąki, a nawet jajko. Słowackie gospodynie, które uczyły nas jak robić haluszki, dodają jajko jednak tylko wtedy, kiedy ziemniaki są naprawdę wodniste i nie „lepią się”. Ziemniaki obiera się i trze na tarce z drobnymi oczkami lub w maszynce. Następnie odsącza się je i łączy ze skrobią, nazywaną także krochmalem, która osadzi się na dnie garnka czy miski, po czym dodaje się do nich tyle mąki, ile potrzeba do zagęszczenia masy. Jeżeli dosypiesz dużo mąki i masa nadal jest wodnista, dopiero wtedy dodaj jajko. Kiedy ciasto będzie gotowe, posól je do smaku i zetrzyj na tarce do klusek lanych (można ją kupić za kilka złotych na Allegro) bezpośrednio na gotującą wodę lub wyrób małe porcje palcami i wrzuć do wody. Kluseczki będą gotowe, kiedy wypłyną na powierzchnię.

Bryndzowe haluszki:
– 150 g bryndzy
– 50 g boczku

Strapačky:
– 200 g boczku
– 1 cebula
-400 g kapusty
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation