Design

Design

bananowa kostka

ciasto kruche:
3 żółtka
30 g cukru pudru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół opakowania cukru wanilinowego
1 szkl mąki pszennej
100 g masła

bita śmietana:
500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
250 g serka mascarpone, schłodzonego
3 łyżki cukru pudru

dodatkowo:
8 bananów
puszka ananasów
2 cytrynowe galaretki
3,5 szklanki wrzącej wody




Składniki ciasta zagniatamy, formujemy kulę i wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i wylepiamy dno prostokątnej blaszki (23x35cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy ciasto widelcem, wstawiamy do nagrzanego do 190 st piekarnika na 15-20 minut.

Galaretki rozpuszczamy w 3,5 szklankach wrzącej wody. Odstawiamy.

Osączonego ananasa kroimy na cząstki. Banany obieramy i wykładamy na kruche ciasto, jeden przy drugim, wolne miejsca uzupełniamy kawałkami ananasa. Owoce zalewamy tężejącą galaretką.

Krem przygotowujemy bezpośrednio przed wyłożeniem na galaretkę. Schłodzoną kremówkę ubijamy wraz z cukrem pudrem i dodajemy mascarpone. Przygotowany krem wykładamy na owoce z galaretką.

Posypujemy posiekaną czekoladą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation