Kuchnia

Przepisy

Tort piernikowy


Składniki

Biszkopt piernikowy

350 g mąki tortowej
330 g cukru trzcinowego (najlepiej muscovado)
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
5 łyżeczek przyprawy korzennej do piernika
1/2 łyżeczki soli
200 g zimnego masła
3 jajka (rozmiar L)
2 łyżki melasy lub miodu
1 łyżka startej skórki z pomarańczy, mandarynek lub klementynek
1 łyżka soku z pomarańczy, mandarynek lub klementynek
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
200 ml mleka

Do przełożenia

6-8 łyżek powideł śliwkowych
2-3 łyżki likieru Cointreau lub nalewki śliwkowej (opcjonalnie)

Krem

400 g śmietany 30% lub 36%
200 g cukru pudru
300 g serka śmietankowego typu cream cheese
1/2 łyżki cynamonu
1 łyżeczka soku z pomarańczy, mandarynek lub klementynek
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation