Inne
Na Sniadanie, Obiad i Kolacje
Gołąbki wegetariańskie | Kwestia Smaku
1 kapusta włoska
100 g ryżu
50 g kaszy bulgur lub jęczmiennej
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
1 mała cebula, por i marchewka
250 g pieczarek
2 gałązki natki pietruszki
1 jajko
1,25 litra bulionu
250 ml przecieru pomidorowego z butelki + 2 łyżki koncentratu
1 łyżka sosu worcestershire
2 łyżki posiekanego koperku
1 łyżka mąki pszennej, oliwa, masło
przyprawy: 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki ostrej, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżka suszonego oregano, 1 łyżka ziół prowansalskich, sól i pieprz
Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, skracając czas gotowania o ok. 5 minut. Ostudzić i włożyć do miski.
Soczewicę zalać 1 szklanką wody, doprawić solą i zagotować. Przykryć i gotować przez ok. 15 minut do miękkości. Następnie dodać paprykę słodką i ostrą oraz kurkumę, wymieszać, odparować i ostudzić, dodać do ryżu.
Dodać suchą kaszę bulgur lub jęczmienną, wbić jajko i wymieszać.
Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i zeszklić na 1 łyżce oliwy. Dodać drobno pokrojonego pora i mieszając smażyć przez kilka minut, następnie dodać obraną i startą marchewkę i powtórzyć smażenie, w międzyczasie doprawić warzywa solą i pieprzem. Ostudzić.
Pieczarki pokroić i smażyć przez ok. 10 minut na maśle, aż całkowicie odparują i zrumienią się, pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. Ostudzić i posiekać drobniej na desce lub rozdrobnić w melakserze, połączyć z resztą składników.
Wyciąć głąb ze środka kapusty, następnie włożyć ją do dużego garnka z wrzątkiem (wyciętą stroną do dołu), gotować przez około 10 minut na małym ogniu. Wyjąć z wrzątku i po przestudzeniu rozebrać kapustę z liści.
Nakładać podłużne porcje farszu na liście i zwijać gołąbki. Układać je do szerokiego garnka lub naczynia żaroodpornego wyłożonego pozostałymi liścimi kapusty (np. porwanymi).
Zagotować bulion w innym garnku i zalać nim gołąbki. Postawić na gazie, przykryć i gotować na małym ogniu przez około 30 minut lub piec w piekarniku pod przykryciem przez 30 minut w 180 stopniach C. W czasie gotowania nie mieszać.
Wywar z gołąbków przelać do innego garnka. Dodać przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy, sos worcestershire, suszone oregano, zioła prowansalskie oraz mąkę uprzednio rozmieszaną z kilkoma łyżkami zimnej wody. Zagotować, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Gotować przez ok. 10 minut bez przykrycia.
Przelać z powrotem do garnka z gołąbkami, dodać posiekany koperek i gotować całość przez kilka minut na małym ogniu, można potrząsnąć garnkiem aby sos równomiernie się rozprowadził.
MA==